In talrijke interieurs ligt wel minimaal één vloerkleed op de vloer. Eigenlijk hebben vloerkleden in alle situaties en in iedere interieurstijl wel de nodige toegevoegde waarde. Het juiste vloerkleed kiezen is nog niet altijd zo eenvoudig. Belangrijk is dat je je ten eerste bedenkt wat de doelstelling precies is van je vloerkleed. Daarna kies je er een kleed bij dat zo goed mogelijk bij die doelstelling past. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kiezen van het juiste vloerkleed.
Wat is het doel van je vloerkleed?
Je kunt met talloze bedoelingen een kleed kopen om thuis op te vloer te leggen. De volgende doelen kunnen hiermee worden gerealiseerd:
- Een vloerkleed zorgt ervoor dat niet de gehele vloer koud aanvoelt aan de voeten. Dit verwarmende effect is het meest gewenst in de woonkamer, in de eethoek en in de slaapkamer.
- Met een vloerkleed kun je extra kleur aanbrengen in de betreffende ruimte. Andersom geldt dat ook: een vloerkleed kan juist een rustgevende uitwerking hebben in een verder druk aangeklede ruimte.
- Van vloerkleden gaat een geluidsdempend effect uit. Vooral in appartementen is dat van groot belang.
- Op een vloerkleed val je minder hard dan bijvoorbeeld op een houten vloer. Dit is met name interessant als je (jonge) kinderen in huis hebt.
- In een (te) grote woonkamer kan een fors vloerkleed ervoor zorgen dat de tussenliggende ruimtes wat kleiner lijken, waardoor het geheel iets knusser en gezelliger oogt.
De grootte
Goed, als je het doel van de aanschaf van je vloerkleed hebt vastgesteld, is het eerst tijd om te meten hoe groot het kleed minimaal en maximaal moet zijn. Het is aan te raden om dit zeer nauwkeurig op te meten. Zorg er vervolgens ook voor dat je deze gegevens paraat hebt als je naar de vloerkledenwinkel gaat. Alsnog met een te klein of te groot kleed thuiskomen is namelijk erg zonde.
Het materiaal
Vloerkleden kunnen gemaakt zijn van tal van verschillende stoffen en materialen. Een populaire stof voor een vloerkleed is wol. Dit voelt namelijk lekker zacht aan en het trekt weinig vuil en stof aan. Wel kan wol vooral in het begin wat pluizen. Katoen is ook een goede optie, zeker gezien de makkelijke wasbaarheid en de lage prijzen die voor katoenen kleden worden gehanteerd. Mensen die een stofallergie hebben kunnen altijd nog voor een vloerkleed van kunststof gaan. Deze zijn qua uiterlijk zeker niet minder fraai en bovendien nemen kunststoffen vloerkleden geen stof op.
Het kleurgebruik en de vorm
Binnen de maximale afmetingen die het kleed mag hebben kun je nog volop variëren met de vorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rond, ovaal, vierkant of rechthoekig vloerkleed, afhankelijk van de sfeer die je wilt neerzetten.
Verder neemt een vloerkleed meestal een groot gedeelte van het gezichtsveld in beslag. Kies daarom zeker voor kleuren die goed bij het al bestaande interieur passen. Als je geen risico wilt nemen om hiermee in de fout te gaan, dan kun je altijd een rustig kleed met neutrale kleuren nemen. Dit past werkelijk overal bij. Je kunt er echter ook voor kiezen om met een vloerkleed met vrolijk gekleurde patronen wat leven in de brouwerij te brengen. Is je woonkamer juist al een tikkeltje druk en rommelig? Dan kan het slim zijn voor een effen kleed te gaan om hiermee voor wat rust te zorgen.