Een duurzaam interieur samenstellen

De laatste jaren is bij steeds meer mensen de wens ontstaan om duurzaam en milieubewust te leven. Als je hier echt werk van wilt maken, dan wil je ongetwijfeld ook in een duurzaam samengesteld interieur leven. Een duurzaam interieur samenstellen is gelukkig zeker niet ingewikkeld. Hieronder lees je vijf tips die je helpen je interieur te verduurzamen. Zo maak je keuzes die gunstig zijn voor het milieu en uiteindelijk ook voor je eigen portemonnee, want duurzame producten hebben doorgaans een lange levensduur.

Houd rekening met de materiaalsoorten

Wanneer je je huis wilt inrichten zonder dat dit te veel ten koste gaat van het milieu, dan is het essentieel voor welke materialen je kiest. Dit geldt zeker voor de verf waarmee je de muren en de plafonds mogelijk van een nieuw kleurtje voorziet. We raden je aan om voor ecologische verf te kiezen zonder gifstoffen. Wil je een vloer in huis die deels of geheel is gemaakt van hout? Kies dan voor hout van Nederlandse bodem uit een bos dat op een verantwoorde manier is aangelegd en wordt onderhouden en gekapt. Natuurlijk kun je ook voor hout gaan dat al eerder op een andere manier is gebruikt, bijvoorbeeld steigerhout.

Let op de herkomst van meubels, accessoires en materialen

We noemden het hierboven al even tersluiks, maar dit aspect is te belangrijk om dit verder onbesproken te laten. Daarom benadrukken we hierbij nog eens dat het van essentieel belang is dat als je meubels, accessoires en andere producten koopt, dat je zo veel mogelijk kiest voor lokale producten. Kies je namelijk voor artikelen die op een verre bestemming zijn gemaakt, dan moeten deze een enorme reis afleggen om in jouw huis terecht te komen. De impact die dit heeft op het milieu is aanzienlijk.

Probeer spullen te hergebruiken

Als je een duurzaam interieur prefereert, dan probeer je vanzelfsprekend ook zo veel mogelijk spullen te hergebruiken. Ook voor spullen die je eigenlijk niet (meer) mooi vindt geldt dat. Geef deze bijvoorbeeld nieuw elan door deze van een vers kleurtje of toffe decoratie te voorzien. Je kunt ook meubels ombouwen of de materialen ervan voor andere doeleinden gebruiken. Dit alles doe je met als uitgangspunt om zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen.

Koop geen onnodige spullen

Over het (niet) kopen van nieuwe spullen gesproken: wie duurzaamheid en het milieu belangrijk vindt, koopt zo weinig mogelijk nieuwe producten. Let op, dit houdt ook weer niet in dat het kopen van nieuwe artikelen verboden is. Echter, het is zaak om dit principieel selectief te doen. Koop dus alleen spullen die je werkelijk mooi vindt of die echt toegevoegde waarde hebben ten opzichte van wat je al in huis hebt.

Gebruik planten

Tenslotte passen kamerplanten uitstekend bij een interieur met een duurzame insteek. Planten zorgen immers voor een schonere lucht bij je in huis. Los daarvan geven kamerplanten je woning ook een levendige en sfeervolle uitstraling. Planten passen ook nog eens in ieder huis en in elk interieur. Ja, ook in kleine kamers en woningen; daar kun je immers altijd nog voor hangplanten kiezen.

Op zoek naar nog meer tips voor een duurzaam interieur? Lees dan snel verder.

Uitgelichte afbeelding

Duurzaam interieur feature image 01

Recente blog artikelen

Waarom zou je kiezen voor een goedkope bank?

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.