Texturen

De textuur van het interieur is een cruciaal element dat vaak wordt overgeslagen wanneer men een nieuwe woning gaat inrichten. Veel mensen weten eigenlijk niet wat “textuur” überhaupt inhoudt, maar de definitie is heel simpel. De textuur is het materiaal waarvan het interieur is gemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om hoe het materiaal aanvoelt, maar het visuele aspect speelt ook een belangrijke rol. Wat voor impressie geeft de textuur als je ernaar kijkt. Het interieur van een woning zal er heel saai uitzien als de textuur ontbreekt. Natuurlijk ontbreekt de textuur niet daadwerkelijk, want dit is onmogelijk. We bedoelen hiermee dat er is gekozen voor saaie rechte lijnen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over verschillende texturen. 

Textuur geeft meer sfeer aan je woning

Een vlakke muur ziet er heel saai en sfeerloos uit. Je kunt door middel van textuur meer sfeer aan je woonkamer geven. Een schilderij aan de muur kan heel goed een lege muur opvullen. Daarnaast kun je verschillende voorwerpen aan de muur bevestigen die een ruwere textuur aan je muur geven. Denk bijvoorbeeld aan planten die aan de muur gehangen kunnen worden, of misschien zelfs een wandlamp. 

Daarnaast speelt de vloer ook een belangrijke rol bij de textuur van je woning. Een vlakke muur kan er heel saai uitzien. Je ziet dan alleen de vloer. Het is heel eenvoudig om meer textuur aan je vloer toe te voegen met bijvoorbeeld een tapijt. Het materiaal van het tapijt speelt hier een belangrijke rol is. Voor een zachte uitstraling kun je het beste voor wol kiezen, maar een ruw tapijt is juist weer goed voor een ruwe uitstraling. 

Accessoires om meer textuur toe te voegen 

Je kunt ook heel eenvoudig textuur toevoegen aan je woning met verschillende accessoires. Een bankstel zonder kussens ziet er bijvoorbeeld heel saai uit. Je kunt verschillende kussen op je bank leggen om je woonkamer wat op te fleuren. Verschillende kleuren brengen nog meer sfeer aan je woonkamer. Daarnaast kun je ook kussen op de barkruk in de keuken leggen om ook je keuken wat meer stijl te geven. 

Ook planten kunnen een mooie manier zijn om meer textuur aan je woning toe te voegen. Planten zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen ook voor een betere luchtcirculatie in je huis. Daarnaast zijn planten in verschillende formaten verkrijgbaar. Een heel kleine plant geeft bijvoorbeeld meer textuur aan je tafel, terwijl een grote kamerplant juist de leemte van de vloer en muren kan maskeren. 

Creëer een rustgevende omgeving met texturen

Texturen kunnen ook juist voor een rustgevende omgeving zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer waar bijna geen accessoires te vinden zijn. Een dergelijk slaapkamer zal vrij kil ogen en is geen fijne plek om te slapen. Met behulp van kleine decoraties als kussen, planten en kleden kun je ervoor zorgen dat je meer rust en sereniteit creëert in je slaapkamer.

Gebruik meerdere lagen

Het gebruik van meerdere lagen met verschillende texturen is een ideale manier een sfeervol interieur te creëren. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de muur. Door te beginnen met een basislaag verf ziet de muur er rustig uit. Door een volgende laag toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van hout, creëer je meer textuur. Dit ziet er leuk en warm uit.

Verlichting met meer texturen

Texturen kunnen worden gebruikt om een interessant lichteffect in een kamer te creëren. Een manier om dit te doen is een doorschijnend gordijn of stoffen paneel voor een lichtbron te hangen. Hierdoor ontstaat een zacht, diffuus licht dat kan worden gebruikt om de textuur van de stof te benadrukken. Je kunt ook gestructureerd behang of vloerbedekking gebruiken om de verlichting van een kamer interessanter en dieper te maken.

Meubilair met textuur

Een andere manier om textuur aan een kamer toe te voegen is het gebruik van meubels met structuur. Dat kan door meubels met interessante patronen te kiezen of door accessoires toe te voegen, zoals plaids en kussens met structuurstoffen. Door op deze manier textuur toe te voegen fleur je een kamer op en is het interessanter maken om naar te kijken.

Uitgelichte afbeelding

Texture feature image 01

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.