Verlichting

De sfeer van je woning wordt grotendeels bepaald door de verlichting in huis. Je kunt met verschillende lampen in elke kamer een andere ambiance creëren. In de woonkamer heb je bijvoorbeeld veel licht nodig, maar het is ook wel fijn als je deze lichten kunt dimmen als je ‘s avonds lekker op de bank zit met een goed glas wijn en je favoriete serie. In de keuken heb je juist weer felle lampen nodig zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Daarom is het belangrijk dat je in elke kamer de juiste verlichting hebt. In dit artikel vind je een aantal tips om jouw huis beter te verlichten.

Verlichting in de woonkamer

De woonkamer is de belangrijkste ruimte van het huis, want dit is de ruimte waar je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt. Dit betekent ook dat de verlichting in je woonkamer flexibel moet zijn. Op deze manier kun je voor elke gelegenheid een andere sfeer creëren. Daarom is het belangrijk dat je eerst een plan bedenkt voordat je de woonkamer inricht. Je moet goed bedenken op welke plaatsen in de woonkamer je verlichting wilt hebben, want je moet er dan rekening mee houden dat je op deze plaatsen een lichtaansluiting aanbrengt. Daarnaast kan het ook handig zijn dat er een stopcontact op deze plek aanwezig is als je bijvoorbeeld een losse lamp wilt plaatsen. 

De functie van de verlichting 

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de functie van de verlichting. Waar wil je het licht voor gebruiken? Als je bijvoorbeeld een werkkamer gaat inrichten, dan is het wenselijk dat je voldoende licht rond je bureau hebt zodat je goed kunt lezen en schrijven. In de woonkamer heb je juist multifunctioneel licht nodig. De lampen moeten zowel veel licht geven als een dimfunctie hebben. Zo kun je de sfeer in de woonkamer aanpassen. Bij een feestje kun je bijvoorbeeld de lichten dimmen, maar als je aan het schoonmaken bent, dan kun je er ook weer voor zorgen dat je voldoende helder licht hebt. 

Hoeveel verlichting heb je precies nodig?

Die hoeveelheid licht die je nodig hebt, is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Een grote ruimte heeft logischerwijs meer verlichting nodig. Daarnaast bepaalt de kleur van de muren ook hoeveel licht je nodig hebt. Lichte muren hebben minder licht nodig, omdat ze het licht van de lampen weerkaatsen. Daarentegen hebben donkere muren juist meer verlichting nodig, want deze muren absorberen het licht juist. De hoogte van het plafond speelt ook een belangrijke rol. Een hoger plafond betekent dat je ook meer licht nodig hebt. Daarnaast speelt het type lamp ook een rol. Een lamp met veel lux zal meer licht geven dan een lamp met weinig lux. 

LED-verlichting 

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog in het vaandel, daarom raden we je aan om voor LED-lampen te kiezen. Deze lampen gebruiken namelijk veel minder energie en ze gaan ook nog eens langer mee. Dit betekent dus dat je ze minder vaak hoeft te vervangen dan normale verlichting.

Op zoek naar andere duurzame verlichting? Probeer eens slimme verlichting.

Uitgelichte afbeelding

Verlichting feature image 01

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.