Creëer zo een industriële woonkamer

De industriële interieurstijl heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Deze interieurstijl is gebaseerd op hoe oude fabriekspanden er van binnen uit zien of zagen. Er wordt dus veel gebruikgemaakt van beton, leer en staal, en de kleuren wit, grijs en zwart komen er volop in voor. Wil je deze spannende en stoere interieurstijl toepassen in je eigen woonkamer? In de volgende alinea’s lees je hoe je de muren, de vloer en de meubels erop aanpast. Tenslotte verstrekken we nog wat tips voor als je toch iets meer afwisseling in kleuren wilt.

Muren

In elke woonkamer vormen de muren een groot gedeelte van het gezichtsveld. Wanneer je deze muren een industriële look geeft, dan straalt dat onmiddellijk af op de rest van de woonkamer. Welnu, als je alleen witte muren hebt, of muren met vriendelijke, pastelachtige kleuren, dan is dat niet echt industrieel te noemen. Wat je kunt doen om hier verandering in aan te brengen is gebruik maken van betonstuc. Dit materiaal geeft een betonachtige look aan je muren. Dit kun je toepassen op al je muren, maar als je dit bij een gedeelte doet, dan creëer je waarschijnlijk ook al het gewenste effect. Wat je ook zou kunnen doen is aan de slag gaan met grijze verf.

Vloer

Ook de vloer heeft een grote invloed op de uitstraling van de woonkamer als geheel. Als er een soort vloer is die goed bij de industriële stijl past, dan is het wel een betonnen vloer. Koop je een betonnen vloer voor in de woonkamer, dan is deze uiteraard wel zodanig bewerkt dat deze comfortabel genoeg is voor particulier gebruik. Natuurlijk zou je in plaats van een echte betonvloer ook een PVC-vloer met een beton uiterlijk kunnen kiezen. Een gietvloer past eveneens goed bij de industriële stijl. 

Meubels en attributen

Wanneer je tevreden bent over de muren en vloer, dan is het tijd om het geheel verder aan te kleden met meubels en attributen. Heb je in je woonkamer toevallig leidingen, balken en stenen muren die onbewerkt ogen? Laat deze dan vooral zoals ze zijn. Dit past namelijk perfect bij een industrieel uiterlijk. Wat betreft meubelstukken hebben we vervolgens de volgende tips voor je in petto:

  • Banken en stoelen met leren zittingen.
  • Meubels met een frame van staal, het liefst zwart gekleurd.
  • Authentieke lampen die aan fabriekslampen doen denken.
  • Donkergekleurde jaloezieën als raamdecoratie.
  • Kasten in donkere kleuren en met een enigszins nostalgisch karakter.

In een industrieel interieur is er verder meestal geen sprake van een volle woonkamer. Industriële woonkamers zijn daarentegen juist relatief minimalistisch ingericht.

Meer afwisseling in kleuren in gewenst? Lees deze tips

Veel mensen die van de industriële stijl houden wensen toch een paar elementen toe te voegen die van deze stijl afwijken. Dit omdat ze het anders toch te donker en te kil vinden worden. Behoor jij ook tot die mensen? Dan zou je met de volgende acties net iets meer kleur aan het geheel kunnen toevoegen:

  • Leg onder de salontafel een mooi vloerkleed. Dit maakt het geheel net wat huiselijker.
  • Kies één of twee meubels die niet donker gekleurd zijn, maar bijvoorbeeld van licht hout zijn gemaakt.
  • Plaats enkele frivole sierkussens op de bank voor wat fijne kleurrijke afwisseling.

Uitgelichte afbeelding

Tijdvoorinterieur18

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.