Een kleine woonkamer inrichten

Wanneer je een woning hebt met een woonkamer van bescheiden omvang, dan is het niet altijd zo eenvoudig om deze woonkamer op een goede manier in te richten. Kleine woonkamers brengen namelijk nu eenmaal een hoop beperkingen met zich mee. Toch is het uiteindelijk heel goed mogelijk om een kleine woonkamer prettig en sfeervol in te richten. Als je het maar slim aanpakt. In dat kader hebben we hieronder vijf tips voor je beschreven.

Stel prioriteiten

Voordat je begint met inrichten is het zinvol om even stil te staan bij je prioriteiten. In een kleine woonkamer is het immers misschien niet mogelijk om een ruime bankhoek en een uitgebreide eethoek te creëren. Bedenk je daarom eerst waar je voorkeur naar uitgaat en wat jij het belangrijkst vindt. Op basis daarvan kun je ervoor kiezen meer ruimte te geven aan de eethoek of juist aan het zitgedeelte.

Koop niet te grote meubels

Wanneer je een bescheiden woonkamer hebt, dan is het hoe dan ook aan te raden van niet te grote meubels gebruik te maken. Zet je toch een of enkele grote meubels neer, dan nemen die een dusdanig groot deel van de ruimte in beslag dat je enorm wordt belemmerd in het plaatsen van andere meubels en attributen. Een ideale indeling van een kleine zithoek bestaat bijvoorbeeld uit een tweezitsbank, een of twee stoelen en een bescheiden salontafel. Kies voor de eethoek bijvoorbeeld een kleine vierkante tafel die je bij gelegenheden wel kunt uitschuiven.

Gebruik lichte kleuren

Als je je kleine woonkamer optisch groter wilt laten lijken, dan is het raadzaam volop van lichte kleuren gebruik te maken. Dit kan helpen om een eventueel beklemmend gevoel tegen te gaan. Natuurlijk kun je hier wel wat donkerdere meubels of accessoires bij gebruiken. Dit zorgt juist voor een sfeervol effect.

Neem rolgordijnen

In kleine woonkamers is je keuze voor gordijnen ook belangrijk. Realiseer je namelijk dat geplooide gordijnen die tot de grond komen extra ruimte in beslag nemen. Daarentegen nemen bijvoorbeeld rolgordijnen of jaloezieën helemaal geen extra ruimte in. Wil je efficiënt met je ruimte omgaan, dan zijn rolgordijnen dus ideale.

Maak gebruik van de hoogte

Een van de problemen die je kunt ondervinden in een kleine woonkamer is dat je niet al je spullen kwijt kunt. Er is simpelweg te weinig ruimte om genoeg meubels te plaatsen die ook als opslagplek kunnen dienen. De ultieme manier om dit probleem op te lossen is door in de hoogte te gaan werken. 

In de hoogte werken kun je bijvoorbeeld doen door wat hogere meubels te kopen. Ook kun je natuurlijk her en der wat planken ophangen waar je decoratieve stukken of nuttige voorwerpen op kunt plaatsen. Op deze manier ga je zo efficiënt mogelijk om met de beschikbare ruimte.

Uitgelichte afbeelding

Tijdvoorinterieur09

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.