De populairste interieurstijlen (bohemian, industrieel, landelijk, modern, vintage)

Wanneer je je woning van vooraf aan (opnieuw) gaat inrichten, dan is dat het uitgelezen moment om je even te verdiepen in de interieurstijlen die er bestaan. Over het algemeen wordt erkend dat als je je woning in één stijl aankleedt, dat dit dan het mooiste resultaat oplevert. Welke stijl het fraaist is hangt vervolgens helemaal van je eigen smaak en van het type woning af.

Hieronder worden vijf van de meest populaire interieurstijlen benoemd en in het kort beschreven.

Bohemian

Wanneer je houdt van intense kleuren en bij vlagen ook van glanzende objecten, dan past de bohemian interieurstijl waarschijnlijk helemaal bij jou. Het belangrijkste kenmerk van deze stijl is dus het rijkelijke gebruik van kleuren. Hierbij worden soms ook kleurencombinaties gebruikt die je niet vaak ziet. Wat dat betreft is dit een flexibele interieurstijl waarmee je nagenoeg alle kanten op kunt. Als je de verschillende kleuren van meubels en accessoires op een subtiele manier tot uiting wilt laten komen, dan kun je ervoor kiezen om de vloeren en wanden juist in neutrale kleuren uit te voeren.

Industrieel

Een industrieel interieur oogt totaal anders dan de bohemian stijl. De industriële stijl is van origine gebaseerd op hoe fabrieksgebouwen er in de twintigste eeuw uitzagen. Kleuren die hier veel in terugkomen zijn wit, zwart en vooral grijs. Meubels en attributen zijn dan bij voorkeur gemaakt van staal, beton en donkere houtvarianten. Een industrieel interieur kenmerkt zich verder door minimalisme en efficiëntie. Wel kan een authentieke fabriekslamp in dit interieur natuurlijk niet ontbreken.

Landelijk

Als je van je eigen woning graag een rustgevende plek maakt, dan is een landelijk interieur voor jou waarschijnlijk geschikt. Deze rustige uitstraling wordt bereikt door gebruik te maken van grote meubels met rustgevende en een tikkeltje neutrale kleuren. Natuurlijke elementen doen het in dit interieur ook altijd goed. In de landelijke interieurstijl zie je vooral veel (lichte vormen van) hout terugkomen.

Modern

Een andere interieurstijl waarmee je een rustgevende sfeer neerzet is het moderne interieur. De moderne interieurstijl verschilt echter wel degelijk met de landelijke stijl. In een moderne aankleding is namelijk altijd sprake van materialen en contouren met een strak uiterlijk. In moderne interieurs wordt daarnaast volop gebruik gemaakt van designmeubelen en -radiatoren, ingebouwde kasten, kastdeuren zonder handgrepen en gladde vloeren. Hierbij worden niet noodzakelijkerwijs materialen met een natuurlijke look gebruikt. Over het algemeen zie je in een modern interieur vooral neutrale kleuren terugkomen. Creëer een warme en gezellige sfeer door een goede afwerking in jouw moderne interieur.

Vintage

Tenslotte aandacht voor de vintage interieurstijl, oftewel een stijl die de laatste jaren weer in trek is gekomen. Wanneer we het over vintage hebben met betrekking tot interieur, dan hebben we het over producten die daadwerkelijk al een gebruiksverleden kennen. De gebruikssporen die je op vintage meubels en accessoires ziet zijn dan ook ‘echt’. Dat is een belangrijk verschil met retroproducten, wat producten zijn die nieuw gemaakt zijn maar een nostalgische look hebben.

Een vintage interieur kenmerkt zich vooral door het type meubels en accessoires. Je ziet vooral aan meubels vaak sierlijke randen en patronen. Kleuren die hier goed bij passen zijn bijvoorbeeld crèmeachtige kleuren met een natuurlijke insteek. Tenslotte past een authentiek ogend behang ook uitstekend bij een vintage interieur.

Uitgelichte afbeelding

De populairste interieurstijlen feature image 01

Recente blog artikelen

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

4 prachtige meubels om je badkamer te personaliseren

Stucwerk als investering voor je huis 

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.