Zonnepanelen plaatsen: plat dak, dakkapel of toch dak?

Wanneer je op het punt staat een partij zonnepanelen aan te schaffen, dan ben je beslist niet de enige. De laatste jaren is het aantal daken van woningen en bedrijfspanden waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd namelijk duidelijk toegenomen. 

Veel mensen die overwegen ook overstag te gaan, twijfelen echter of hun dak wel geschikt is om deze panelen op te plaatsen. Want waarop kun je nu je zonnepanelen het best plaatsen: op een plat dak, op een dakkapel of toch op een regulier, hellend dak? Hieronder bespreken we per optie de voor- en nadelen en geven we een aantal adviezen. Na het lezen van dit artikel weet je dus ongetwijfeld in hoeverre jouw dak bruikbaar is.

Tips voor plaatsing zonnepanelen op een plat dak

Laten we vooropstellen: een plat dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Wel is er vaak sprake van enkele potentiële problemen en vraagstukken. Wil je het maximaal haalbare rendement halen, volg dan deze aanbevelingen op:

  • Een zonnepaneel op een plat dak die in een hellingshoek is geplaatst van zo’n 35 graden geeft de maximale opbrengst. Om dat op een plat dak te realiseren moeten bevestigingsstandaards worden gebruikt.
  • Door het gebruiken van standaards kan een zonnepaneel schaduw werpen over een paneel dat ernaast of erachter staat. Dat is niet de bedoeling. Hierom moeten de zonnepanelen een stukje uit elkaar worden geplaatst. Uiteraard stelt dat enige eisen aan de totale grootte van je platte dak.
  • Houd er rekening mee dat de zonnepanelen niet te dicht bij de rand van het dak mogen worden geplaatst. Langs de dakrand zijn de windstoten immers vaak extra zwaar. Dit kan schade of onveilige situaties veroorzaken.
  • Richt de zonnepanelen altijd zo veel mogelijk op het zuiden. Zo vangen ze namelijk de meeste zonnestralen op. Bij een plat dak is dit normaliter gelukkig gewoon mogelijk.

Zonnepanelen op een dakkapel: is dat mogelijk?

Als je je afvraagt of er zonnepanelen op je dakkapel kunnen worden geplaatst, dan kunnen we ten eerste melden: ja, meestal kan dat. Alleen is het doorgaans niet aan te raden. De meeste dakkapellen zijn namelijk niet berekend op het constant dragen van een flink gewicht. Dikwijls ontbreken immers goede steunbalken in dakkapelconstructies. Bovendien zul je – net als bij platte daken – rekening moeten houden met de windmarge. Oftewel, de panelen moeten niet te dicht bij de dakrand liggen. Dit alles maakt dat het af te raden is om zonnepanelen op je dakkapel aan te brengen.

Zonnepanelen op een hellend dak

In tegenstelling tot op een dakkapel is het installeren van zonnepanelen op een ‘normaal’, hellend woningdak in principe altijd mogelijk. Dergelijke daken zijn net als reguliere platte daken namelijk nagenoeg altijd stevig genoeg om het gewicht te dragen. Een voordeel van een schuin dak is verder dat je de panelen gewoon naast elkaar kunt plaatsen en je dus meer opbrengst hebt per vierkante meter. Ze kunnen immers geen schaduw voor elkaar veroorzaken. Verder zijn er bij hellende daken minder constructiematerialen nodig dan bij platte daken.

Een potentieel nadeel is dat je met een schuin dak doorgaans maar één of twee mogelijkheden hebt qua richting. Het is dus lang niet zeker dat je hiermee je panelen richting het zuiden kunt leggen. Bovendien is de hellingshoek een vaststaand gegeven. Hoe verder je afwijkt van de 35 graden, des te lager wordt de opbrengst.

Uitgelichte afbeelding

Zonnepanelen plaatsen feature image 01

Recente blog artikelen

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

4 prachtige meubels om je badkamer te personaliseren

Stucwerk als investering voor je huis 

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.