Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning of wanneer je je huidige huis eens van een nieuwe uitstraling wilt zien, dan is de kans groot dat je je eerst bezighoudt met de kleuren van je muren en de stijl van eventuele nieuwe meubels. Enerzijds is dat logisch, maar aan de andere kant moet je niet vergeten dat de verlichting voor een belangrijk deel de sfeer in huis bepaalt. Elke ruimte in huis heeft dan ook goede verlichting nodig, het liefst op basis van een uitgebalanceerd verlichtingsplan.
Lees hieronder eerst welke drie hoofdcategorieën er te onderscheiden zijn op het gebied van verlichting. Daarna gaan we dieper in op hoe je tot een gedetailleerd verlichtingsplan kunt komen.
Functieverlichting
Bij functieverlichting kun je simpelweg denken aan verlichting die één specifieke functie heeft. Denk hierbij maar aan het verlichten van de eettafel of de salontafel, maar ook leeslampen en zelfs de lampjes in de afzuigkap vallen onder functieverlichting. We raden aan om eerst te bedenken welke functieverlichting je waar in huis nodig hebt. Dit is namelijk de verlichting die je het hardst nodig hebt en die je het meest mist zodra deze afwezig is.
Basisverlichting
Basisverlichting is verlichting die in staat is om een hele ruimte te verlichten, of in ieder geval een groot gedeelte van een ruimte. Deze verlichting heeft dus niet per se als doel een specifiek object te verlichten. Je hoeft basisverlichting dan ook niet noodzakelijkerwijs boven aan tafel of boven het aanrechtblad te plaatsen.
Goed om te weten is dat vooral plafondlampen het goed doen als basisverlichting. Verder zou je basisverlichting in staat moeten zijn om het geheel sterk te verlichten, maar ook om voor subtiele verlichting te zorgen. Basisverlichting met een dimfunctie is dus zeker een goed idee.
Sfeerverlichting
Van de drie soorten verlichting die we hier benoemen is sfeerverlichting het minst noodzakelijk. Voor het aanbrengen van een gezellige, knusse uitstraling is sfeerverlichting des te belangrijker. Sfeerlampen zijn meestal strategisch langs de muren van de kamer opgesteld. Ze verlichten soms de fraaiere accessoires die je in huis hebt staan, maar ze kunnen ook zo zijn afgesteld dat je een interessant schouwspel aan schaduwen laat ontstaan in combinatie met andere verlichting die je in de betreffende ruimte hebt.
Zo haal je zeker het optimale resultaat uit de verlichting
Als je je bewust bent van het bestaan en de functies van basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting, dan kun je waarschijnlijk al een heel eind komen met het succesvol en gezellig verlichten van je eigen woning. Wil je dit echt niet aan het toeval overlaten, dan is het aan te bevelen om per kamer een lichtplan op te stellen.
Voor een goed lichtplan is het zaak dat je eerst een plattegrond (op schaal) van de kamer maakt. Laat meubels, belangrijke accessoires en dominant aanwezige decoratie ook deel uitmaken van de plattegrond. Geef dan op de plattegrond aan welke plekken sowieso goed verlicht moeten worden (met functieverlichting). Zorg er daarna voor dat je de nog niet verlichte zones goed voorziet van basisverlichting. Tenslotte geef je aan waar extra sfeerverlichting gewenst is. Om zeker te weten dat er geen donkere hoekjes zullen ontstaan kun je de zone die een lamp kan of moet verlichten met een cirkel aangeven op je plattegrond.