Een industriële keuken creëer je zo

De industriële interieurstijl is de laatste jaren bij de nodige mensen in trek geraakt. Je ziet deze stijl dan ook steeds meer bij mensen in huis terugkomen. Sommigen kiezen er zelfs voor om het hele huis volgens deze robuuste stijl in te richten. Anderen nemen genoegen met een of enkele ruimtes met een industriële aankleding.

Een van de ruimten waar de industriële stijl het best tot z’n recht komt is de keuken. Ben jij ook aan het overwegen om je keuken een industriële look te geven? Met de tips die we verderop in dit artikel beschrijven kom je ongetwijfeld een heel eind. Eerst gaan we nog wat dieper in op de kenmerken van de industriële interieurstijl.

Wat zijn kenmerken van een industriële interieurstijl?

Natuurlijk kan iedereen een eigen draai geven aan de industriële interieurstijl; toch kunnen we stellen dat deze stijl over het algemeen de volgende kenmerken heeft:

  • De stijl zelf is gebaseerd op hoe fabriekspanden uit de negentiende eeuw eruitzagen.
  • Kleuren die veel in deze stijl voorkomen zijn zwart, grijs en wit.
  • Er wordt met name gebruikgemaakt van robuuste materialen zoals metaal en beton.
  • De meubels en attributen die je in een industrieel interieur ziet zijn over het algemeen functioneel van aard. Het geheel is dus vrij minimalistisch ingericht.
  • Grote, authentieke fabriekslampen dienen als verlichtingsobjecten.

Een muur met bakstenen of een baksteenuiterlijk

De eerste stap om je keuken een industrieel uiterlijk te geven kan bestaan uit het veranderen van de keukenmuren. Wat uitstekend bij deze stijl past is een bakstenen muur. Keukens zijn echter juist gebaat bij gladde muren die eenvoudig schoon te maken zijn. Daarom kan het verstandig zijn om baksteenstrips of wandpanelen met een baksteenpatroon aan te brengen. Zo profiteer je van het uiterlijke effect van een bakstenen muur en is deze muur nog makkelijk te onderhouden ook.

Donkere keukenkastfronten

Net als de muren hebben de keukenkastfronten een grote invloed op de uitstraling van een keuken als geheel. Wil je een keuken met een industrieel uiterlijk, dan ligt het voor de hand dat je voor donkergekleurde kastfrontjes gaat. Zwart, donkerbruin of grijs zijn hierbij goede opties. Een donkere houtvariant is hiervoor ook geschikt. Tip: werk de keukenkasten af met handgrepen in rvs.

Wat te doen met het aanrechtblad?

Het aanrechtblad dient ook met zorg te worden uitgekozen. Je moet er immers voor zorgen dat dit blad goed qua kleur past bij de kastfronten, de wanden en de vloer. In industriële keukens doen aanrechtbladen van beton het doorgaans goed. Sterker nog: het aanrechtblad is bij uitstek het keukenonderdeel dat je de kans geeft om wat beton in je industrieel ogende keuken te verwerken.

Meubels

Maken meubels als een eettafel en stoelen deel uit van je keuken? Bedenk je dan dat tafels en stoelen met een minimalistische vormgeven het goed doen in een industriële stijl. Verder is het aan te raden voor stoelen en tafels te gaan met zwarte metalen poten en donkergekleurde tafel- en stoelbladen.

De verdere aankleding

Zoals gezegd staat de industriële interieurstijl bekend als relatief minimalistisch. Op die manier komen de robuuste materialen en de scherpe kantjes van het interieur het best tot hun recht. Zet je keuken dus zeker niet te vol met meubels en attributen. Een hoog plafond geldt hierbij overigens ook als een grote pré, net als één grote authentieke fabriekslamp.

Uitgelichte afbeelding

Tijdvoorinterieur04

Recente blog artikelen

Waarom zou je kiezen voor een goedkope bank?

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.