Soorten vloeren voor in de woonkamer

De woonkamer is de ruimte in huis waar je misschien wel het grootste deel van je (wakkere) tijd doorbrengt. Het is dan ook zeer de moeite waard om je woonkamer fraai in te richten en aan te kleden. De vloer vormt hierbij een belangrijk aspect. Deze neemt namelijk een groot deel van het gezichtsveld in beslag. Het is dus zeker aan te raden aandacht te besteden aan je vloerkeuze. Welke soorten vloeren voor in de woonkamer zoal bestaan? Hieronder noemen en beschrijven we zeven van de meest gekozen soorten.

PVC

PVC-vloeren hebben de afgelopen jaren een duidelijke opmars gemaakt. Het grote voordeel van PVC is dat het enorm onderhoudsvriendelijk is. PVC is namelijk in feite gewoon kunststof. Zo’n vloer bestaat dan uit meerdere kunststof lagen met een flexibel en een goed geleidend karakter. Je kunt ze in verschillende vormen en met talloze kleurstijlen kopen. Je kunt ze vervolgens eenvoudig aan elkaar klikken en/of plakken.

Vinyl 

Vinyl is ook een variant van een kunststof vloer. Een vloer van vinyl wordt simpelweg aan de ondervloer gelijmd. Ook vinyl vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleurstellingen.

Laminaat

Laminaatvloeren zijn al jarenlang razend populair. Dit valt niet helemaal los te zien van de vriendelijke prijzen die hiervoor worden gerekend. Wie een goed betaalbare vloer met een neutrale houtlook wenst, komt dan ook meestal bij laminaat uit. Laminaatplanken bestaan uit op elkaar geperste houtvezellagen. Daar zit tenslotte nog een beschermlaag van kunststof overheen. Deze laatste laag zorgt ervoor dat laminaat net zo makkelijk te onderhouden is als PVC en vinyl.

Houten vloer

Een vloer van echte houten planken vergt meer onderhoud dan de tot nu toe genoemde vloeren. Houten planken kunnen na verloop van tijd bijvoorbeeld vervormen. Hier kun je dus maar beter rekening mee houden bij het leggen. Het grote voordeel aan een houten vloer is uiteraard dat het een uniek en een natuurlijk karakter heeft. Bedenk je namelijk dat elke houten plank zo weer zijn eigen patroon en details heeft.

Parket

Een parketvloer is in wezen ook van hout gemaakt, maar dan van verschillende delen die ook van verschillende soorten hout afkomstig kunnen zijn. Het eindresultaat kan bij een parketvloer niettemin zeer fraai zijn. Parketvloeren moeten wel zo nu en dan in de was gezet worden.

Tegels

Tegelvloeren kom je het vaakst tegen in keukens, badkamers en toiletruimtes. Toch zie je ze ook in de woonkamer met enige regelmaat. Een tegelvloer geeft dikwijls een wat robuust uiterlijk aan de woonkamer. Voordeel aan tegels is dat ze wel tegen een stootje kunnen en dus niet snel kapot gaan. Goed om te weten is overigens dat grote tegels een rustgevende uitstraling garanderen, terwijl een vloer die uit kleine tegeltjes bestaat juist erg druk en levendig overkomt.

Vloerbedekking

Tenslotte kun je je woonkamer uiteraard voorzien van vloerbedekking, ook wel tapijt genoemd. Het grote pluspunt van vloerbedekking kan zijn dat je je woonkamer hiermee meteen een warme en zachte uitstraling meegeeft. In de winter voelt het bovendien heerlijk warm aan de voeten. Daartegenover staat dat vloerbedekking lastig te onderhouden kan zijn. Zo zijn vlekken hier soms moeilijk uit te krijgen.

Uitgelichte afbeelding

Tijdvoorinterieur07

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.