Het uitzoeken van een nieuwe keuken is waarschijnlijk niet iets dat je al vaak hebt gedaan. Bovendien zijn keukens kostbaar en moeten ze zeker een jaar of tien meegaan. Reden genoeg dus om je nieuwe keuken met de grootst mogelijke nauwkeurigheid uit te zoeken. Waarop je zoal moet letten als je een nieuwe keuken gaat kopen? Je leest het in dit artikel.
Doe inspiratie op
Het is ten eerste aan te raden om eerst uitgebreid inspiratie op te doen. Dit doe je door bijvoorbeeld tijdschriften en websites over keukens te bestuderen. Natuurlijk bezoek je ook een paar keukenbedrijven om wat keukens in het echt te zien. Door inspiratie op te doen krijg je alvast een idee van wat je mooi vindt. Hierdoor zullen de volgende stappen makkelijker te ondernemen zijn.
Indeling
Tijdens of na het opdoen van inspiratie begin je met het bedenken van je gewenste keukenindeling. Ga je bijvoorbeeld voor een overzichtelijke langwerpige keuken, of prefereer je een keuken in U-vorm of in L-vorm? Parallelle keukens en keukens met eilanden zijn natuurlijk ook mogelijk.
Meet op en bekijk het in 3D
Zodra je weet wat de gewenste keukenindeling is, kun je het best meteen beginnen met meten. Zo weet je snel of de door jou geprefereerde indeling wel mogelijk is. Door nauwkeurig te meten kun je er bovendien achter komen wat de minimale en maximale afmetingen kunnen zijn van de keukenblokken. Wil je ook al een betrouwbare indicatie hebben of je indeling inderdaad fraai zal staan? Maak dan gebruik van een 3D-programma zoals verschillende keukenbedrijven aanbieden.
Inbouwapparatuur
Wanneer je de indeling definitief hebt vastgesteld, is het tijd om de keukenblokken in te richten. Vooral je keuzes met betrekking tot inbouwapparatuur moeten hierbij zorgvuldig gemaakt worden. Besef namelijk dat een groot deel van de kosten van je nieuwe keuken worden veroorzaakt door deze apparatuur.
Het is aan te raden om alleen apparatuur te laten inbouwen waarvan je weet dat je het vaak zult gebruiken. Verder is het slim om bij bijvoorbeeld je oven en vaatwasser kritisch te kijken naar de functies. Gebruik je de wat complexere functies nooit, dan kun je gerust voor wat eenvoudigere en goedkopere apparatuur kiezen.
Tenslotte zul je moeten afwegen of je de inbouwapparatuur netjes wilt laten wegwerken achter keukenkastfronten, of dat je juist wilt dat de apparaten duidelijk zichtbaar zijn.
Verlichting
De verlichting bepaalt straks voor een groot deel welke uitstraling je keuken heeft. Probeer dus een goed doordacht lichtplan op te stellen. Voor veel mensen is het ideaal als er veel licht schijnt op het aanrechtblad en dat de eethoek juist op een wat meer subtiele manier verlicht wordt.
Verdere afwerking
Tenslotte verdient de verdere afwerking van je keuken de nodige aandacht. Dit geldt vooral voor de keukenkastfronten, het keukenblad en de wandtegels. Deze onderdelen nemen namelijk een groot deel van het gezichtsveld in. Kies zowel kleuren als materialen die bij je smaak passen en die bovendien matchen bij het overige interieur in je woning. Andere elementen die de uitstraling van de woning beïnvloeden zijn de spoelbak, de kraan en accessoires die je zelf nog aan het geheel wilt toevoegen.