Kleuren combineren: hoe doe je dit?

Het staat vast dat de uitstraling van je woning voor het grootste deel wordt bepaald door de kleuren die je gebruikt. Hierbij hebben vooral de vloeren, de muren, het plafond en de grotere meubels een forse invloed. Nu blijkt het in de praktijk vaak niet makkelijk te zijn om geschikte kleurencombinaties tot stand te brengen.

Als je het combineren van kleuren serieus wilt aanpakken en je niet alleen wilt afgaan op je eigen waarnemingen, dan kun je het best een kleurencirkel gebruiken. In zo’n cirkel zie je alle kleuren die waar te nemen zijn met een kleurenprisma. Hierbij geldt dat kleuren die ver uit elkaar liggen contrasterend zijn. Kleuren die dicht bij elkaar liggen kunnen juist een harmonieus geheel vormen.

Aan de hand van de kleurencirkel heb je in principe drie mogelijkheden voor het combineren van kleuren. Binnen deze mogelijkheden kun je uiteraard weer verder kijken. Hieronder lees je over welke mogelijkheden we het hebben. We sluiten dit artikel af met enkele aanvullende tips hieromtrent.

Ga voor harmonie

Kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel passen bijna altijd goed bij elkaar. Zo vormen twee tot vier van deze kleuren een harmonieus geheel. Denk hierbij aan rood met oranje, groen met geel en blauw met turquoise. Kleuren die een harmonie vormen kun je verder altijd laten samengaan met neutrale kleuren zoals wit, beige of grijs.

Breng contrast aan

Het lijkt voor sommige mensen misschien onlogisch om kleuren te kiezen die ver uit elkaar liggen op de kleurencirkel; toch is dit iets dat door vrij veel mensen gedaan wordt. Sommige kleurencombinaties kunnen namelijk op een fraaie manier een contrast vormen. Het beste effect bereik je als je twee of drie contrasterende kleuren kiest die het beste in elkaar naar boven halen. Goede voorbeelden hiervan zijn blauw met geel, oranje met paars, groen met roze en wit met zwart.

Ga voor ton-sur-ton

De kleurstijl ton-sur-ton is gebaseerd op de strategie waarbij je één hoofdkleur kiest, en van die hoofdkleur verschillende tonen gebruikt om je interieur mee aan te kleden. Dit is een ideale strategie als je verfijnde finesses in je interieur wilt aanbrengen. Over het algemeen brengt ton-sur-ton ook de meest rustgevende uitstraling teweeg in je interieur.

Aanvullende tips

Voor het aanbrengen van kleur in je interieur en het bedenken van de meest ideale kleurencombinaties hebben we nog een aantal algemene tips voor je in petto, te weten:

  • Houd rekening met het feit dat diverse kleuren op verschillende momenten van de dag anders uit de verf kunnen komen. Kleuren kunnen vooral anders overkomen in kunstlicht ten opzichte van in zonlicht. Test je kleuren(combinaties) dus bij elke soort licht voordat je een definitieve keuze maakt.
  • Wil je een muur zwart verven? Gebruik dan bij voorkeur meerdere keren een donkergrijze verf. Als je voor echt zwart gaat, dan kan dat namelijk te intens overkomen.
  • Grote verfmerken hebben zelf kleurencombinaties samengesteld die voor een groot publiek goed werken. Als je niet te veel risico wilt nemen kun je met een gerust hart voor een van deze reeds bedachte combinaties kiezen.

Uitgelichte afbeelding

Kleuren combineren feature image 01

Recente blog artikelen

Een verademing boven de stad: dakterras verfraaien met blomus tuinmeubelen

Ontdek de charme van een klassieke badkamer

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.