Maak je slaapkamer zomerproof

In de zomer kunnen de temperaturen in huis soms aardig oplopen. Zeker in de slaapkamer kan dat behoorlijk onwenselijk zijn. Te veel warmte in de slaapkamer kan er namelijk zomaar voor zorgen dat je minder en slechter slaapt. Door je slaapkamer in april of mei zomerproof te maken, kun je jezelf een enorme dienst bewijzen. Als je je kamer zomerproof hebt gemaakt, dan kan dit tijdens de echt warme perioden een paar graden schelen in de (gevoels)temperatuur. Dit kan net het verschil maken tussen een ontspannen nacht en een nacht waarin je de slaap maar niet kunt vatten. Hieronder lees je over vier manieren die je slaapkamer zomerproof helpen maken.

Een zomers dekbed

Een van de belangrijkste veranderingen die je ergens tussen de winter en de zomer zult moeten doorvoeren is die van het dekbed. Het dekbed waar je ’s winters gebruik van maakt is tijdens de zomer namelijk zonder twijfel te warm. Dit komt de kwaliteit van je nachtrust zeker niet ten goede. Zo zou je gerust de hele zomer van een fijn zomerdekbed gebruik kunnen maken. Tijdens de warmste nachten van het jaar kan zelfs een los laken of dekbedovertrek volstaan. 

Gebruik ventilerende en koele stoffen

Naast het feit dat je in de zomer een dunner dekbed nodig hebt, is het slim om aandacht te besteden aan de stoffen waar je matras en je beddengoed van gemaakt zijn. Want waar het in de winter logisch is dat je stoffen gebruikt die de warmte kunnen vasthouden, daar wil je ’s zomers waarschijnlijk liever materialen om je heen hebben die verkoelen en die volop ventileren. Stoffen die geschikt zijn in de zomer zijn bijvoorbeeld katoen en linnen.

Lichte kleuren

De kleuren die je in je slaapkamer aanbrengt kunnen ook invloed hebben op de (gevoels)temperatuur die in de kamer heerst. Welnu, wat hierbij voor bijvoorbeeld kleding, auto’s en de buitenmuren van huizen geldt, dat geldt ook voor vooral de muren van de slaapkamer: waar donkere kleuren warmte absorberen, daar weten lichte kleuren warmte juist te weerkaatsen. Of met andere woorden: in een kamer met veel donkere kleuren wordt warmte meer vastgehouden. In de zomer kun je dus beter zo veel mogelijk de muren en attributen in je slaapkamer in lichte kleuren hebben. Natuurlijk geldt dit vooral tijdens hittegolven.

Ventilator, aircooler of airconditioning

Als ondanks het opvolgen van de hierboven beschreven adviezen de temperaturen in je slaapkamer toch te hoog oplopen tijdens de zomer, dan is het verstandig om jezelf een extra handje te helpen. Zeker als het ‘s avonds en ’s nachts openen van alle ramen ook niet helpt, is het aan te raden een apparaat te kopen dat voor verkoeling zorgt. Hierbij heb je grofweg de volgende mogelijkheden:

  • Een ventilator. Deze maakt een ruimte in feite niet kouder. Door het verplaatsen van lucht en het veroorzaken van een briesje daalt de gevoelstemperatuur echter wel.
  • Een aircooler of een mobiele airco: dit zijn apparaten die je los koopt en die ervoor gemaakt zijn om de (gevoels)temperatuur in één kamer te doen laten dalen. Een aircooler functioneert op basis van koud water in het systeem, terwijl een mobiele airco warme lucht uit de kamer afvoert naar buiten via een slang.
  • Airconditioning in de vorm van split airco. Dit is een systeem dat aan de buitenkant van je huis wordt aangebracht, waarbij vervolgens elke kamer in huis een eigen airco kan krijgen. Dit is de beste, maar ook de meest kostbare optie die we hier noemen.

Uitgelichte afbeelding

Tijdvoorinterieur06

Recente blog artikelen

Het herkennen van verschillende houtsoorten

De diverse wereld van vloerkleden

4 prachtige meubels om je badkamer te personaliseren

Stucwerk als investering voor je huis 

Contact

Wil je een tekst op Tijd voor Interieur of een blogartikel laten plaatsen? Tijd voor Interieur is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met >25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Tijd voor Interieur ? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.